Selçuklu Belediyesi’nin kırsal mahallelerde kalkınmanın ve hayvansal üretimin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği projeler arasında yer alan “Arılı Kovan Desteği” projesi çerçevesinde belediyeye ait 50 kovanda 5 farklı kırsal mahallede üretimi yapılan bal Selçuklu Balları olarak markalaştırıldı.
Kırsal mahallelerde hayvansal üretime dikkat çekmek ve üretimi desteklemek amacıyla üretilen bal yapılan analizlerden de tam not aldı.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde yer alan ortalama ölçüm değerlerinin oldukça üzerinde çıkan analizler üretilen balın doğallığını da ortaya koydu.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Laboratuvarları’nda yapılan analizde çiçek ballarında bulunması gereken 300 mg/kg minimum prolin miktarı Selçuklu Balları’nda 442.30; yine balın saflığı ve tazeliğinde çok önemli bir değer olan diastaz ise 18.54 olarak tespit edildi. Yayınlanan tebliğde bu değerin ortalama 8 olması gerekiyor. Gerçekleştirilen analizde yine balın doğallığında önemli bir kriter olan sakkaroz/sukroz tespit edilmedi.
Şimdilik Selçuklu Belediyesi Hizmet Binası içerisinde yer alan Nefes Kafe ve Seyir Kafe’de yer alan ballar hem yerli üretime hem de hayvansal üretime dikkat çekiyor.

2025 yılı için destek başvuruları alınıyor
Kırsal kalkınmaya önem verdiklerini, kırsal bölgelerdeki hayvansal ve tarımsal üretime olan destekleri sürdürdüklerini kaydeden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, şunları söyledi:
“2023 yılında başlattığımız proje ile arıcılık yapmak isteyen, arı üretimiyle ilgili araç gereç ve ekipmanlara ihtiyacı olan üreticilerimize ücretsiz olarak destek verdik. Üretime katkı sağlamak isteyen üreticilerimize yüzde 50 hibeli arılı kovan desteğini de sürdürüyoruz. 2023 yılında başlattığımız ‘Arılı Kovan Desteği’ projemize 2024 yılında da devam ettik ve 2025 yılında da taşra mahallelerimizde yaşayan hemşehrilerimizin üretime dahil olup bölgesel ve ekonomik kalkınmaya katılması için destek başvurularını alarak devam ediyoruz.”